Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jay

11. 8. 2010 11:24
tak tady by bylo něco o těch procentech

http://pila.bigbloger.lidovky.cz/c/57058/Prilepsuji-bohatym.html

0 0
možnosti
MV

Martin V

2. 3. 2010 7:26
Píšete, že se učíte

Píšete, že se učíte, tak se naučte procenta a naučte se význam slova solidaritaR^

0 0
možnosti
T

top!

5. 3. 2010 22:37
Solidarita-vzájemná podpora

Rád se nechám poučit o solidaritě i procentech. Solidarita - vzájemná podpora, soudržnost, tolik slovník. Dobrý příklad je ten bohatý Němec, který chce platit vyšší daně. Pro zbohatlíky v Čechách a v Rusku věc nevídaná. ;-D 

0 0
možnosti
RR

rezjir

1. 3. 2010 18:41
Vážení oni ti bohatí vždy čerpají více

než chudí, o tom právě svědčí ty vyšší příjmy. Srovnejte si dva státy Pakistán, který nemá žádné daně, ale také jeho obyvatelé nemájí žádné příjmy, a Česko, které má vysoké daně a vysoké příjmy. Čím bohatší obyvatelé státu, tak tím platí vyšší daně procentuálně ke svým příjmům. Tedy svým způsobem progresivní zdanění.

0 0
možnosti
W

Wolf778

1. 3. 2010 19:20
Re: Vážení oni ti bohatí vždy čerpají více

Zkuste se o tom prosím rozepsat. Pákistán má daně jako každý jiný stát. Pokud jde o přímé zdanění mzdy, tak to je progresivní 10 - 35 %, firmy jsou daněny dokonce 39 % (ovšem s různými úlevami podle sektoru, místa působení a pod.), daň z dividend je 5 - 20 % a DPH (resp. sales tax) je 15 %.

 

A jak souvisí daně v Pákistánu s tím, že vysocepříjmoví čerpají od státu více služeb, to mi uniká úplně. A mimochodem, každý vysocepříjmový ještě nemusí být bohatý a naopak - každý nízkopříjmový nemusí být automaticky chudý.

0 0
možnosti
K

korzár

1. 3. 2010 17:29
Rovná daň není rovná

Jste na omylu, jestliže uvádíte, že "rovná daň" (u nás nyní 15%) je rovná, tj. že každý zaplatí a příjmu oněch 15%. Kdybyste alespoň trochu viděl do účetnictví, tak jsou tzv. odčitatelné položky, které zvláště u nízkopříjmových skupin významně snižují základ daně. Ergo kladívko - vyšší příjmové skupiny platí procentuálně z příjmu víc, než nízkopříjmové skupiny. Ano, jestliže chceme "progresívní" zdanění, pak ale tyto odčitatelné položky zrušme. Jinak je to opravdu pouze daň za úspěch.

0 0
možnosti
DM

DaM

1. 3. 2010 14:54
I pres to, ...

... ze v uvodu sveho clanku uvadite, ze chapete absolutni rozdil mezi 15% z 80.000 a 15% z 20.000, nechapete to vubec. Dalsi odstavce clanku jsou toho dukazem. Prectete si to schvalne po sobe a zkuste se na ten text podivat pohledem rovne dane. Docetl? Pochopil? Sila, co?! :-)

0 0
možnosti
MV

Martin V

2. 3. 2010 7:27
Re: I pres to, ...

Nepochopil, ale můžeme doufat;-)

0 0
možnosti
MT

ToMiSoft

1. 3. 2010 14:37
Spravedlivé daně

jsou v podstatě jen 2: buď žádné, nebo pro všechny stejné. Jakékoliv rozdíly na základě toho či onoho jsou nespravedlivé. Chcete mi autore tvrdit, že člověk, který vydělává 15000,- čerpá od státu méně služeb než člověk, který vydělává 50000,-? Jistě jsou skupiny, u kterých to platí, ale zcela jistě existují i skupiny, kde toto neplatí, takže to celé nelze paušalizovat. Proto jsem jednoznačně odpůrcem progresivního zdanění (i když by se mě zase tak moc nedotklo - nicméně jde mi o princip). Koneckonců jsem i odpůrcem dalších typů naprosto nekorektních a diskriminujících daní - např. daň z nemovitosti. Proč má být diskriminován člověk, který si koupil nemovitost za peníze, které předtím již několikrát zdanil? Co pro mě obec (tedy příjemce oné daně) za tuto částku udělá? Co pro mě dělá stát za mé daně? Nic, jen je předá někomu jinému/utratí za něco neuvěřitelně předraženého.

0 0
možnosti
PJ

DarkSicek

1. 3. 2010 14:56
Re: Spravedlivé daně

postavte si barak v lese, kde nic nebudete (hypoteticky) platit. pak poznate ten rozdil.

0 0
možnosti
W

Wolf778

1. 3. 2010 14:34
Ohledně posledního odstavce

si troufám říct, že nemáte pravdu. Zkoušel jsem to tu nadhodit už několikrát a žádný zastánce progrese mi nikdy nebyl schopen vyčíslit, v čem konkrétně vysocepříjmoví občané více čerpají služby státu. Naopak se dá nalézt řada příkladů, kde více služeb státu čerpají nízkopříjmoví. Příklad s Matiční a Malou Stranou je samozřejmě mimo a naopak krásně dokládá, že všechny myslitelné služby pro pobírače dávek z Matiční vyjdou stát mnohem dráž než služby pro zbohatlíky z Malé Strany.

 

Podle mě je férové prostě říct, že progresivní daň chcete proto, aby stát vybral víc peněz. A že bohatí mají platit víc, protože můžou. Jen to už potom holt moc dobře nezní...

0 0
možnosti
SN-FZO

Soudruh Nečas - Fidel z ODS

1. 3. 2010 14:26
Rovná daň je špatná

Správná daň by měla být degresivní. Čím méně člověk bere, tím víc by měl odvádět za trest, že málo vydělává. !!

0 0
možnosti
PJ

DarkSicek

1. 3. 2010 14:18
ale zase olati

kdyz dva delaji totez, nemusi to byt totez. A s formou progrese, jak to nastavuje cssd, s tim nemohu souhlasit

0 0
možnosti
M

marav

1. 3. 2010 14:14
pokusím se vysvětlit logicky .....

Daň z příjmu je podle mne zvrácenost, navíc od určité výše se jí vyplatí šidit a jde  i poměrně lehce zcela podle zákona ji minimalizovat- takže progrese ani není schopna plnit svůj účel . Jediný způsob jak efektivně vybírat daně s velmi malou možností šizení a téměř 100% výběrem je DPH a daně spotřební - eventuálně daně z nemovitostí.  Má představa je takováto-úplně zrušit daň z příjmu a veškeré danění řešit přes daně nepřímé, daně z majetku případně daně z luxusu u zvláště drahého zboží. A jen taková perlička : můj nejlepší kamarád pracoval rok v Irsku. Přiznání daní proběhlo dodáním jeho pracovní smlouvy, rodného čísla,čísla účtu a jednoho podpisu během 3 minut . Vysvětlí mi někdo do p....... proč to nejde tím samým způsobem i v ČR, když už tu daň z příjmu tady musíme mít ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik