Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81%  a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu. 

Připomeňme si pozadí této historické události. Na začátku roku začali aktivisté sbírat podpisy, aby se referendum uskutečnilo, plánovaný termín - místní podzimní volby.  19. února na schůzi zastupitelstva radní a zastupitelé vyhlásili referendum s datem 12. dubna. Říká se, že se radní lekli, že aktivisté uspějí s podzimním termínem tak, že vymetou nejen herny, ale i všehoschopné radní. Je nutno napsat, že dubnové referendum bylo trucreferendem radních ODS, TOP 09 a VP8 (Volba pro Prahu 8), radní mohli herny a hazard zakázat na zastupitelstvu a nemuseli vyhazovat 1,5 milionu na organizaci referenda.

Výsledky v číslech: účast 13,81% a 95,74% občanů se přiklonilo k nulové toleranci. Výsledky referenda nejsou závazné, protože účast nedosáhla 35%.

„V první řadě musíme čísla analyzovat, a poté se rozhodneme, jak dál. Každopádně si vážím každého, kdo přišel hlasovat,“ řekl starosta Prahy 8 Jiří Janků. Ponechme stranou, že si starosta asi neváží více než 86 procent občanů, kteří k referendu nepřišli…

Kdo zůstal v poli poražených a kdo třímá palmu vítězů?

Radnice a radní prohráli, k urnám dostali pouze 14 % občanů a vyhodili více než 1,5 milionu korun.

Hazardní lobby prohrálo, 95% občanů žádá zákaz heren a hazardu.

Hazardní lobby vyhrálo, může říkat, ono to lidi moc nezajímá, je to takové okrajové téma.

Aktivisté vyhráli, k radničnímu trucreferendu přišlo málo lidí a mohou usilovat o další pokus. Povzbuzením je i jednoznačné vyjádření proti hazardu.

Aktivisté zaváhali, nedokázali se vymezit vůči trucreferendu a pravdivě a naplno informovat o skutečném stavu věcí, a tak získat pozornost medií a veřejnosti.

Radnice a radní vyhodili 1,5 milionu korun z okna. V době konání referenda jsem byl s dětmi na dětském hřišti u Rokytky, zde vajgly, pet láhve a plechovky – zářný příklad péče naší radnice. V neděli jsme byli na dětském hřišti Na Korábě, zde vulgární nápisy (už tam jsou nějaký čas) na prolézačkách (viz fotky). Herny mohli zakázat zadarmo na schůzi a 1,5 milionu věnovat péči o dětská hřiště nebo do vybudování chodníku u radnice (za deště je zde blátivá stezka).

Paní místostarostka Ludková je taková radniční aktivistka, dokonce uspořádala petici, která se podepisovala v recepci radnice (sen všech kavárenských aktivistů, nechat archy na recepci a mít nohy v teple). Mám pro paní radní návrh, petici, aby radní a zastupitelé ODS, TOP 09 a VP 8 zaplatili náklady na referendum ze svého. Petice se může podepisovat i na radnici, věřím, že ji podepíše více než 13,81% občanů Prahy 8.

 

Autor: | pondělí 14.4.2014 10:45 | karma článku: 14,19 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75

Ukradené referendum

22.2.2014 v 15:22 | Karma: 15,82