Ukradené referendum

Ve středu 19. února ukradli zastupitelé z ODS, TOP 09 a Volby pro Prahu 8 (VP8) aktivistům a občanům Prahy 8 referendum. Krádež se odehrála za bílého dne v Bílém domě na Zenklově ulici. Ač před radnicí stála nová fordka městské policie, strážníci nezasáhli.

Předkladatel návrhu Mgr. Koranda (VP8), ředitel školy, vysvětlil, že si rodiče žáků stěžují na škodlivý vliv heren, a proto žádá o uskutečnění referenda o hazardu v Praze 8. Ve svém návrhu použil formulaci o škodlivém vlivu heren. Formulaci si prosím zapamatujte, ještě se k ní vrátíme.

Není žádným tajemstvím, že v Praze 8 (tzn. Karlín, Libeň, Kobylisy, Karlín, Bohnice, Čimice) se občané rozhodli uspořádat petici žádající referendum, a tak dosáhnout zákazu všech heren ve svém obvodu. Referendum se mělo konat společně s místními volbami na podzim. Lidé sbírají podpisy často spontánně a akci se daří. Výše zmíněné politické strany doposud ignorovaly veškeré snahy občanů, aby byly herny z Prahy 8 vykázány. Dovolím si připomenout petici, kterou organizovala Dagmar Volencová a moje maličkost Za Palmovku přátelskou proti hernám, více na mém blogu. Odpověď pana starosty a místostarostů najdete zde: http://tomaspavlu.blog.idnes.cz/c/362214/Herny-v-Praze-8-pokracuji-Odpoved-na-petici.html  Je známou skutečností, že zákony umožňují radnicím zakázat provoz heren na svém území. Radní v Praze 8 herny nezakázali.

Radní a zastupitelé z ODS, TOP 09 a Volby pro Prahu 8 vymysleli ďábelský plán: uspořádáme si vlastní referendum o hernách a aktivistům a občanům vypálíme rybník. Jak vymysleli, tak udělali: referendum vyhlásili na dubnovou sobotu, kdy nejsou žádné volby, a lze tudíž předpokládat, že účast 35 000 občanů v referendu, o kterém nikdo neví, je nejistá.. Zarážející je, že v únorovém čísle časopisu Prahy 8 Osmička není o dubnovém referendu ani slovo. Zastupitelé budou moci říci, my jsme uspořádali referendum, ale lidi to nezajímá, ony ty herny nejsou vlastně škodlivé, necháme je otevřené. To, že takový přístup jde především na ruku hazardní lobby je jasné rodičům i žáčkům nejen ze školy Mgr. Korandy, ale i jemu samotnému.

Opozice se dostala při hlasování do nepříjemných kleští: když bude hlasovat proti referendu, napíšou o ní, že je proti přímé demokracii a podporuje hazard, když bude hlasovat pro referendum, podpoří „krádež“ referenda občanům a hodně jich naštve.

Aktivisté, kteří se snaží vyhlásit referendum o hernách, mohou buď přestat sbírat podpisy a soustředit se na referendum v dubnu, nebo pokračovat ve svém původním plánu a soustředit se na podzimní termín a bojkotovat dubnový termín podle hesla: Ukradli jste nám referendum? Vaše referendum je nám ukradené!  Jízlivým dovětkem může být, že náklady na časné referendum ve výši 1,5 milionu korun vyhodila ODS, TOP09 a VP8 schválně oknem.

Vraťme se k formulaci v návrhu „škodlivý vliv heren“. Kdyby radní z ODS, TOP09 a VP8 mysleli svůj návrh vážně, zakázali by herny na osmičce již na středečním zastupitelstvu – ušetřili by 1,5 milionu korun a stali by se hrdiny. Svým jednáním znovu dokázali, že jsou pouze loutkami v rukou podivných zájmů.

Aktivisté a občané, kterým leží v žaludku herny a dnes i způsob „vlády“ ODS, TOP09 a VP8, mohou své aktivity změnit a vstoupit do místní politiky. Volby jsou na podzim a je čas, aby Praha 8 získala vedení, které zakáže herny a nebude peníze utápět v neviditelné péči o zeleň, v podivných kamerových systémech jakožto i v obchoďáku s novou radnicí na Palmovce.

 

 

 

 

 

Autor: | sobota 22.2.2014 15:22 | karma článku: 15,82 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75