Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaká radost bydlet u OC Krakov

1. listopadu minulého roku bylo s velkou slávou otevřeno OC Krakov. Již 2. prosince přivítal pan Ing. Janků, starosta Městské části Praha 8, nespokojené občany, kteří mají tu smůlu, že bydlí u OC Krakov

Jádrem sporu je hluk ze vzduchotechniky na střeše OC Krakov a světelná reklama na jižní straně OC Krakov, obojí je nepříjemné hlavně ve večerních a nočních hodinách. Dalším problémem je parkoviště, z kterého se stává, či spíše již stal, zásobovací dvůr. Vykládka zboží přináší další ruch, hluk a znečištění ovzduší. Na protilehlé straně domů jsou okna ložnic větších bytů Trojského vrchu.

Setkání s občany na Libeňském zámku se zúčastnil kromě starosty také radní pan Gros a vedoucí stavebního odboru pan Ing. Gorčík. Pan starosta v úvodu řekl, že městská část nezmůže mnoho, protože je vše dle předpisů.

Dva aktivisté vystoupili s tím, že se aktivně účastnili řízení o umístění stavby a stavebního řízení a že hluková měření jsou „zajímavá“, k jejich námitkám se v odůvodněních obou rozhodnutí stavebního úřadu nepřihlíželo. Očití svědkové popsali, jak měření hluku probíhalo a jak toto měření hluku z provozu stavby nemělo se zásadami objektivního měření nic společného.

Jiný účastník vystoupil s připomínkou, že na jižní straně OC Krakov Městská část Praha 8 v r. 2010 prodala veřejnou zeleň a přístupové komunikace do OC Krakov vlastníku této stavby  za více než 14 mil. Kč. V r. 2012 zmírnila podmínky prodeje tak, že už netrvala na věcném břemeni pro tyto pozemky na volný přístup a užívání všemi, tj. veřejností.

Stejný obyvatel upozornil pana Grose, že jeho vystoupení ohledně prodeje parkoviště na jižní straně OC Krakov je alibistické, protože současný vlastník hl. m. Praha se vždy táže městských částí před prodejem městských pozemků na jejich vyjádření. Dále bylo radním připomenuto, že městská část je ze zákona účastníkem všech územních a stavebních řízení ve svém obvodu, a tudíž mohli její představitelé či Obvodní rada v Praze 8 uplatňovat veřejný zájem (např. požadovat umístění strojovny vzduchotechniky pod zem, dostatečný počet míst na parkování, rovněž pod zemí), což zjevně nečinili vůbec s obavou, aby to investora nepřestalo bavit a OC Krakov nebyl i dalších 20 let pro ostudu Prahy 8. Evidentní je tedy nadbíhání místní samosprávy investorovi, aby stavba byla uskutečněna a dokončena, bohužel na úkor pohody bydlení vlastníků bytů v ulici Hnězdenská. Není jednání radních pro naši dobu příznačné?

Ohlas vzbudila poznámka, že v radničním plátku Osmička (náklad 64 300 kusů) se OC Krakov dělala jen reklama, že by tedy mohli činovníci nyní napsat o potížích s životním prostředím obyvatel Trojského vrchu v souvislosti s otevřením  OC Krakov.

Bohužel stavba je dokončená a má kolaudační souhlas, drobné ústupky majitele se snad podaří vyjednat, bohužel ani vzduchotechniku a ani parkování už nikdo pod zem nedostane. Volení funkcionáři Městské části Praha 8 se ukázali v pravém světle, pro své občany neudělali na úseku samosprávy jako účastník územního a stavebního řízení vůbec nic. Namísto nich se ve věci musí angažovat občanské iniciativy či sdružení, které se zasazují za ochranu veřejného zájmu, totiž  práva na zdravé životní prostředí. Práva, aby lidem nesvítily reklamy do oken a měli klidné noci bez hluku vzduchotechniky a rána bez túrování zásobovacích kamionů.

Podle ohlasů místních obyvatel výhody blízkého nákupního střediska nevyváží nevýhody, které obnovené OC Krakov přineslo svému okolí. Schůzka na radnici pouze ilustruje časté problémy naší městské části. Radnice místo toho, aby problémům předcházela a požadovala po investorech zlepšení kvality života místních obyvatel nebo aspoň ne zhoršení, pasivně přihlíží. Následují stížnosti nespokojených obyvatel a  vysvětlení radnice, že se s tím nedá nic dělat.

Rok 2014 je rokem volebním,  je možné zvolit jiné obsazení radnice a dát šanci lepším politikům. Vím, že je možné dělat tuto práci tak, aby občané nemuseli nadávat. Zapamatujte si tedy: NA OSMIČCE BUDE LÉPE! KDU-ČSL a Tomáš Pavlů.

Podle zápisu účastníka přepsal tp

Autor: | úterý 21.1.2014 9:47 | karma článku: 12,85 | přečteno: 1827x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik