Zničme to, nebo to zničí nás

11. 01. 2014 13:19:15
O Vánocích bylo v televizi uváděno velké množství pohádek, můžeme říct, že přispívají ke sváteční atmosféře a idyle. Není však bez zajímavosti, že pohádky nebyly pouze v době, kdy se dívají děti, ale i v hlavních vysílacích časech pro dospělé. Jeden kamarád to komentoval slovy: „V pohádkách vždy vítězí dobro nad zlem, v životě to tak často nebývá.“ Na tom určitě něco je, úředník, který v Praze pomáhal odhalovat kauzu předražených jízdenek, se ocitl mezi obviněnými, podnikatel, který upozornil na tunelování veřejných peněz, přišel o rodinnou firmu.

Na začátku prosince zveřejnila bez většího zájmu médií Transparency International světový žebříček vnímání korupce. Česká republika si v uplynulém roce mírně pohoršila a skončila na „pěkném“ 57. místě společně s Bahrajnem, Chorvatskem a Namibií. Nevím, zda mírné zhoršení odpovídá realitě, skutečně si však nemohu vzpomenout, kdy jsem naposledy viděl či četl nějaký zajímavý výstup mluvčího protikorupční policie. A přitom před dvěma či třemi roky měl mluvčí protikorupční policie ve večerních zprávách téměř vlastní rubriku.

Zakladatel protikorupčního fondu Karel Janeček spíše plní zprávy bulváru historkami o svých přítelkyních než stránky seriózních novin zprávami o protikorupčních aktivitách. Hlodá ve mně červíček pochybností, co se stalo, zmizela korupce z české scény, tak jako výstupy protikorupční policie z vysílání? Domnívám se, že ne a index vnímání korupce bohužel potvrzuje, že situace se zhoršuje.

Korupce nepřináší pouze předražené zakázky a velké finanční ztráty, korupce také ničí důvěru občanů v demokratický systém a umožňuje populistům a extrémistům všeho druhu získávat vliv na dění v zemi. Minulý rok vyšla kniha nejznámějšího českého oznamovatele korupce Libora Michálka Zničte to, nebo to zničí Vás. Název knihy pochází z rozhovoru Michálka s ministrem, tento případ měl dobrý konec, i když Michálek přišel o své zaměstnání, stal se symbolem odvahy, boje proti korupci a v roce 2012 byl zvolen za zelené, piráty a KDU-ČSL do Senátu. Pro zajímavost: Michálkův návrh zákona na ochranu oznamovatelů korupce zamítl Senát v říjnu minulého roku.

Iniciativa Rekonstrukce státu připravila devět protikorupčních zákonů, které mohou výrazně pomoci v boji proti korupci. „Rekonstrukce státu získala písemnou podporu 165 nově zvolených poslanců,“ uvádí její webové stránky. Najdeme zde také popis vyjednávání s novými poslanci, z nichž někteří mají najednou věcné připomínky. Jsem zvědavý, zda se v prvním roce nové Poslanecké sněmovny podaří prosadit aspoň jeden zákon Rekonstrukce. Zdá se, že pro mnohé poslance je prostě jednodušší podepsat před volbami populární prohlášení než dané zákony po volbách protlačit do Sbírky zákonů.

Nechci malovat čerta na zeď, věřme, že Rekonstrukce státu bude mít větší úspěch s prosazováním zákonů než Libor Michálek. 165 poslanců, kteří byli zvoleni a přihlásili se k podpoře protikorupčních zákonů, vypadá nadějně. Voliči by však zákonodárcům měli připomínat, že se zavázali např. podpořit: politiku bez tajných sponzorů, majetková přiznání politiků, platnost smluv na internetu a zákony bez přílepků. Jenom podpis před volbami nestačí. Korupce je jako rakovina, která požírá zdravé buňky společnosti, tak jako s rakovinou není boj vždy úspěšný, tak ani v boji s korupcí nemusíme dosáhnout stoprocentního úspěchu. V každém případě by ji občané, novináři i policie měli chtít zničit, nebo ona zničí nás.

Autor: Tomáš Pavlů | sobota 11.1.2014 13:19 | karma článku: 20.99 | přečteno: 1355x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 624 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1846
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...