Tomáš Pavlů

Starosta Prahy 8 dře jako kůň

26. 06. 2013 7:50:12
V pondělí 17. 6. jsem poslal mail starostovi Prahy 8 panu Jiřímu Janků a požádal jsem ho, aby petice Za Palmovku přátelskou byla zařazena k projednání na středečním zastupitelstvu. V úterý jsem do podatelny odevzdal žádost písemně s peticí a petičními archy. Ani v úterý ani ve středu či jiný následující den jsem nedostal žádnou odpověď. Chápu, že starosta dře jako kůň, byla horka a odpovědět nějakému aktivistovi je nad jeho síly, méně už ovšem chápu, že není schopen zadat odboru Kancelář starosty napsání nic neslibující slušné odpovědi.

Pro zajímavost: Kancelář starosty má šest oddělení, v Sekretariátu starosty pracují čtyři lidé, v Oddělení informačním pracuje dvanáct lidí, v Oddělení organizačně-právním pracuje pět referentů, v Oddělení evidenčně-právním tři lidé. Bez komentáře.

Na středečním zastupitelstvu 19. 6. jsem byl svědkem zajímavého diskuzního příspěvku, zastupitel za KSČM soudruh Jaroš chválil pana starostu Janků (ODS) za jeho slušnost a odbornost a káral Ty, kteří si ho dovolují kritizovat a přitom nedosahují jeho úrovně. Zařadím se mezi ten plebs, který si dovoluje tvrdit, že starosta má odpovídat na maily a žádosti, které jsou slušné a podepsané, zvlášť když má po ruce více než dvacet referentů.

V posledním bodě středeční schůze Dotazy, návrhy, připomínky jsem se přihlásil do diskuze a dostal jsem slovo. Přečetl jsem petici Za Palmovku přátelskou, proti hernám a dealerům a údržbu parku pod plynojemem. Petici na Palmovce podepsalo během několika hodin na 500 lidí. Pán místostarosta Gros mě za petici pochválil a řekl, že by rádi posekali park pod plynojemem, ale že pozemek patří magistrátu. Až bude pozemek převeden na městskou část, budou se o něj starat. Na tomto místě si dovolím citovat pana starostu, to je ten, co dře jak kůň, který v měsíčníku Osmička uvedl: „Neuklízeli jsme však pouze na vlastních pozemcích, ale došlo i na ty vlastněné hlavním městem a dalšími subjekty, s jejichž čistotou jsme nebyli spokojeni.“ (Osmička 5/2013, str. 1) Dovolím si tedy připomenout, že v Osmičce se starosta chlubí uklízením pozemků magistrátu. Pane starosto, nešlo by posekat i „jejich“ trávník, skutečně si myslíte, že budete mít oplétačky, když se postaráte o park pod plynojemem? Vzhledem k tomu, že jste schopni investovat 11 milionů do parku u zámku, věřím, že najdete 30-50 tisíc na posekání trávníku pod plynojemem.

Místostarosta Švarc (TOP 09) a radní Musílek řekli, že petice je populismus a věci se řeší. Od pana Švarce to bylo zvlášť půvabné, protože o dva dny dříve na besedě o hernách řekl, že ji podepíše. Na zastupitelstvu pan Švarc řekl, že herny jsou jako povodeň a nedá se jim zabránit. Fakt to řekl! Povodním na rozdíl od heren skutečně nemůžeme zabránit, můžeme však omezit jejich následky. Například v Dolní Libni to mohlo být vyčištění koryta Vltavy v místě, kde se Rokytka vlévá do Vltavy. Problematickou se ukázala protipovodňová zábrana, voda přišla z opačné strany, místo toho, aby voda odtékala, byla zadržována v Libni. Po bitvě je každý generál a je to spíše pro odbornou diskuzi, a tak toto téma opouštím. Hernám se dá bránit mnohem snadněji než povodni, pane místostarosto, můžete zredukovat jejich počet, omezit otvírací dobu nebo je rovnou zakázat.

Radní Musílek je zajímavý týpek. Když si po zastupitelstvu nasadil černé brýle, vydechl jsem pouze: Palermo! Jeho politická kariéra je „podivuhodná“, byl starostou Prahy 8 za ODS (1998-2000), byl odejit ze strany i starostování, a tak si založil vlastní stranu. V posledních volbách nebyl zvolen. Místo si však vyměnil se zvolenou kandidátkou a nastoupil do zastupitelstva. Pod odchodu několika členů „vládní“ ODS a TOP 09 byl povolán do rady městské části a stal se uvolněným tzn. placeným radním.

Pan Švarc mi nezapomněl připomenout, že petice je pouze předvolební kampaní, tak nějak zapomíná, že v městském časopise Osmička mají permanentní předvolební kampaň za peníze daňových poplatníků celé čtyři roky.

Předvolební kampaň? Tak tedy ano! Milí voliči, buďte si jistí, že budu odpovídat na všechny podepsané maily. Petici, kterou podepíší občané, nebudu považovat za populistické gesto, ale za výraz přání občanů. Vážení voliči, nedopustím, aby do jednoho parku bylo investováno 11 milionů korun a další dva blízké parky (Nám. Dr. Holého a park pod plynojemem) byly ponechány ladem. Pestrý a bezpečný život v podzámčí bude pro mě důležitější než život na Libeňském zámečku.

Tomáš Pavlů

KDU-ČSL, Praha 8

Autor: Tomáš Pavlů | karma: 17.07 | přečteno: 795 ×
Poslední články autora