Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je městská policie pohodlná policie?

Není žádným tajemstvím, že Městská policie Praha má mizernou pověst. Například nakoupila tři vozidla Hummer, po zjištění nákladů na provoz se jich zbavuje. Koupila také vznášedlo a už ho také nepotřebuje. Nákup předražených nožů a revolverů, (které také vrací), je ničím ve srovnání se zatčením bývalého šéfa pražské městské policie ve chvíli, kdy odjížděl s úplatkem. Bídnou pověst vedení bohužel nevylepšují ani strážníci svými občasnými potyčkami s občany, které mají chránit. Nejznámějším případem je pan Frištenský, který se zastal popíjejících bezdomovců na Andělu. Hoši si ho vzali do parády a Frištenský šel kvůli napadení veřejného činitele málem sedět. Naštěstí zde bylo video, které prokázalo jeho klidné chování, a v říjnu minulého roku státní zástupce stíhání zastavil. Svědectví městských strážníků by ho poslalo za mříže.  

V sobotu dopoledne se vrátila manželka z dětského hřiště u Rokytky a naštvaně oznámila, že v dětském domečku byly flašky. Vajgly jsou běžným koloritem tohoto místa, bohužel na tomto dětském hřišti byly nalezeny i jehly (ne na šití). Podle rozpočtu postavila Praha 8 toto hřiště za 5 milionů Korun. Za pět milionů postavíte kompletní rodinný dům se záchodem, koupelnou a ještě ho možná oplotíte, zde žádná tekoucí voda nebo záchodek není.

V neděli dopoledne jsem jel do Kobylis na mši, po návratu k autu jsem na stěrači našel výzvu od městské policie – špatné parkování. Péče měšťáků o správné parkování v neděli dopoledne u kostela je dojemná, na tomto místě však nikde není vidět žádný zákaz zastavení či stání. Vrátil jsem se na začátek ulice (asi 90m na  křižovatku ulic Uzavřená a Trojská) a až tady jsem objevil značku. Tudy jsem ovšem nejel, přijel jsem z opačné strany z Kobyliského náměstí, projel parkovištěm, zabočil vlevo a zde žádná značka není. Trošku naštvaný, ale s vědomím, že strážnici uznají, že nejsem vševěd a nevidím 90 metrů dozadu, jsem se vrátil domů.

V neděli odpoledne jsem šel s dětmi na hřiště u Rokytky já, v domečku už nebyly lahve, ale bylo zde nasráno.

V týdnu jsem poslal městské policii mail a žádal jsem o možnost projednání přestupku na místě, na mail neodpověděli. Vydal jsem se tedy za měšťáky s vědomím, že vše vysvětlím a prokáži. Na služebně jsem mluvil se třemi policisty v uniformách a další člověk, asi také strážník, byl v civilu. Můžeme obdivovat zájem strážníků o komunikaci s občany, ale musíme se ptát, zda není nějaký zádrhel v efektivitě práce. Během diskuze jsem se dozvěděl, že výjezd z parkoviště není křižovatkou, že zákon o obecní komunikaci vyžaduje v každém směru šířku tři metrů pro vjezd hasičů. Kolik je v Praze silnic, které mají šířku šesti metrů? V tu chvíli jsem nevěděl, jestli jsem v Moskvě nebo v New Yorku, informace, že mojí povinností je si zjistit, zda někde v okolí není zákaz mě vrátil na Prahu 8. Navrhoval jsem, abychom společně zajeli na „místo činu“. Nic. Poslední mojí zbraní bylo odvolání se na časopis Osmička, kde tuším v roce 2010 psali, že městští strážníci řeší většinu přestupků domluvou. Reakce strážnice: „Jaká osmička?“ mě velmi zarmoutila, milá strážnice ani neví, že v této čtvrti existuje časopis Osmička, který popisuje chrabré činy radních i strážníků. S vědomím, že je lepší mít tenčí peněženku a zůstat duševně zdravý, jsem se rozhodl zasponzorovat městskou policii a napsat tento blog.

Pane řediteli Městské policie Praha, pane starosto Prahy 8, já chápu, že je pro strážníky jednodušší dávat řidičům parkovací lístky v neděli dopoledne než chodit po ulicích a večer třeba i na to dětské hřiště za pět melounů a tahat se s feťáky. Nešlo by to hřiště na noc zamknout a ráno odemknout? Nešlo, vím, nejsou peníze. Protože, pane starosto, máte v rozpočtu na rok 2013 např. tyto položky:

Kamerový systém  – konektivita; připojení k MČ Praha 8; 5 000 tis. Kč (tzn. 5 milionů)

Jedná se o finanční prostředky které budou použity na připojení nově vybudovaných kamerových stanovišť.

Vybudování kamerového systému  - MKS; 15 000 tis. Kč (tzn. 15 milionů)

Jedná se o finanční prostředky na vybudovaní městského kamerového systému na území městské části Praha 8. Jednotlivá stanoviště jsou vybírána a konzultována s Policií ČR, Městskou policií a MHMP.

Vybudování kamerového systému  – objekty MČ; 6 000 tis. Kč (tzn. 6 milionů)

Jedná se o finanční prostředky na vybudovaní kamerových systémů na objektech zdravotnictví a sociálních služeb v majetku Městské části Praha 8.

Zdroj: Důvodová zpráva, Návrh Rozpočtu Městské části Praha 8 na rok 2013, schváleno. Pro lepší pochopení těchto částek je dobré se podívat na výdaje do podobných srandiček i v minulých letech. :(

Autor: | čtvrtek 21.3.2013 9:15 | karma článku: 41,99 | přečteno: 5554x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik