Republika česká, prezidentem ať je ženská

7. 01. 2013 9:05:14
Před několika týdny jsem záhlédl článek, který oznamoval, že na základě nějakého průzkumu si Češi nepřejí za prezidentku ženu. Nevěnoval jsem průzkumu velkou pozornost, jednak průzkumům příliš nevěřím a jednak si myslím, že u funkce prezidenta je jedno, zda má někdo cipíska nebo něco jiného. Nedávno bylo několik diskuzí prezidentských kandidátů, u kterých nebyla přítomná žádná kandidátka. Jak to? Není to nakonec tak, že kandidáti se bojí kandidátek?

Domnívám se, že prezident nebo prezidentka by měla být osoba, která je inteligentní, lidská, důvěryhodná, nezatížená skandály, reprezentativní, jazykově vybavená. Dále by to měla být osoba, která může doložit, že vykonala pár věcí pro obecné blaho...

Podívejme se na naše kandidáty. Rovnou vynechám paní Bobošíkovou, která se jako nadějná mladá soudržka cumlíkovala s Husákem, jako europoslankyně zaměstnala svého manžela coby asistenta a stala se kandidátkou komunistů u dřívějších prezidentských voleb. Jiří Dienstbier mluví anglicky, ale nějak si nemohu vybavit, co v politice udělal kromě toho, že se vehementně postavil proti církevním restitucím. Třeba mi to někdo připomene v diskuzi. Chápu, že se uchází o přízeň levicových voličů, ale že leze komunistickým aparátčíkům až do sekretariátu je silné kafe. To stejné platí i pro Miloše Zemana, bohužel u něj jsou závažnější mínusy, které je třeba připomínat mladším voličům. Zeman je spoluautorem tzv. opoziční smlouvy, dohody mezi ODS a ČSSD, která nahradila zdravou demokratickou kontrolu mezi levicí a pravicí kšeftováním s funkcemi a vlivem. U Zemana bychom se mohli těšit na vtipné bonmoty a láhev becherovky na stole místo minerálky. Avšak Šlouf a šéf tankistů z jeho týmu by nás měli varovat.

Jan Fischer je další vážným kandidátem, který je reprezentativní a ve svých vyjádřeních tak obecný, že snad může být i zvolen. Po jeho zvolení se můžeme těšit na projevy o počasí, protože ty nikoho nenaštvou (ani nenadchnou) a zaručí mu mírnou popularitu.

Kandidát ODS Přemysl Sobotka je výrazem bezradnosti strany. Můžete mi v diskuzi připomenout, co v politice dělal a udělal (kromě toho, že sedí v Senátu)? Sobotku bude volit pouze skalní jádro ODS, uvidíme, jak je velké.

Karel Schwarzenberg je prý nejdůstojnější nástupce Václava Havla, způsob jeho působení na zamini (ministerstvu zahraničí) však dokazuje opak. Vedoucí IT odddělení (Jakub Klouzal) před několika lety upozornil na předražené zakázky na ministerstvu, o problémech osobně mluvil i s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. A jak to dopadlo? Policie nic nevyřešila, úředník byl šikanován a musel z ministerstva odejít. Je však prokázáno, že Klouzalova upozornění byla oprávněná. Milému šlechtici se zájmem o mladé ženy přeji jejich objetí a klidný spánek na schůzích. V diskuzi mi snad někdo napíše, co kníže v politice za posledních dvacet let prosadil, kromě získání svého původního majetku, což mu, bez ironie, ze srdce přeji. Ano, ještě jednu věc udělal, opustil potápějící se zelené a nalodil se ke Kalouskovi.

Nenapíši nic originálního, když uvedu, že kdyby profesor Vladimír Franz nebyl potetovaný, tak bychom o jeho kandidatuře ani nevěděli.

Přicházíme k Zuzaně Roithové, mému favoritovi. Proč? Je to žena, za kterou vidíme kus práce, jako první česká politička vystoupila proti smlouvě ACTA a poukázala na její problematičnost. Jako europoslankyně založila portál, který upozorňuje na škodlivé hračky. Je lékařka a neváhala zajet na Ukrajinu, aby zjistila stav Julie Tymošenkové a pomohla jí. Jednoznačně vystoupila proti pseudoamnestii pro tuneláře Václava Klause.

Pání Táňa Fišerová je další noblesní kandidátkou na prezidenta, bohužel to vypadá, že její kandidatura má pouze odčerpat hlasy Zuzaně Roithové. Pochybuji, že je to opačně.

Ptal se mě kamarád, zda volit Roithovou není vyhozený hlas. Hlas pro Zuzanu Roithovou je hlasem pro politiku, kde pojem obecné blaho není prázdným pojmem. Vyhozené hlasy jsou hlasy pro politické vysloužilce, jako je Zeman a Schwarzenberg nebo pro Fišera, který nikdy nešel proti proudu. Hlas pro Zuzanu Roithovou je nejlépe použitý.

Dívám se na otvírák na pivo se sloganem Roithová na Hrad a říkám si, že je to jediný kandidát, který rozumí potřebám nejen mladých lidí. :)

Autor: Tomáš Pavlů | pondělí 7.1.2013 9:05 | karma článku: 25.96 | přečteno: 1311x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 264 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 452 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1846
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...