Ex-arcibiskup Bezák a moc věřících

18. 07. 2012 11:25:27
Česká televize věnovala hodně prostoru odvolání trnavského arcibiskupa Bezáka. Pozornost televize je celkem překvapivá, vždyť Česká republika je jednou z nejateističtějších zemí Evropy, ne-li světa. Na druhou stranu celá kauza zavání církevním skandálem, a ty jsou zajímavé i v zemi agnostiků a ateistů.

Krátce si připomeňme fakta: Bezák je mladým oblíbeným arcibiskupem, který se těšil důvěře věřících a respektu nevěřících, což není až tak běžná kombinace. Je známý neformálním jednáním, např. chozením do posilovny. Před několika týdny byl náhle odvolán, zdůvodnění odvolání z Vatikánu je značně vágní. Do dnešního dne není jasné, proč byl arcibiskup odvolán. Proslýchá se, že to mohou být intriky jeho předchůdce arcibiskupa Jana Sokola. Věřící jsou rozčarovaní, proběhlo modlitební shromáždění a koncert na podporu odvolaného arcibiskupa.

K odvolání biskupů či arcibiskupů nedochází moc často, např. v devadesátých letech ani zjištění, že ostravsko-opavský biskup Lobkowicz je na seznamech spolupracovníků Stb, nestačilo k jeho odvolání a Lobkowicz vesele biskupcuje dál. Pro zajímavost: předchůdce arcibiskupa Bezáka Jan Sokol byl na seznamech spolupracovníků Stb také. Odvolán také nebyl. Nabízí se otázka, zda pro církevní hodnostáře není lepší mít na důležitých místech lidi, kteří jsou nějak morálně oslabení a pak jsou lépe „zpracovatelní“. Věřící se mohou a mají právem ptát na zdůvodnění odvolání svého biskupa. Jak už bylo řečeno, oficiální vyjádření jsou nepochopitelně vágní. Odvolání ukazuje na neuvěřitelnou neschopnost vedení katolické církve komunikovat.

Pater Tomáš Halík v Christnetu k odvolání píše: „Je zřejmé, že církevní vedení podceňuje jednu důležitou skutečnost: s postupující demokratizací společenského vědomí neformální autorita nabývá převahy nad formální autoritou. Církevní tresty nefungují tak jako ve středověku, už nemohou člověka zničit ani umlčet. V liberálně laděné společnosti a značné části církve naopak přinášejí „postiženému“ i jeho postojům mnohé sympatie a popularitu, spíše zvýší slyšitelnost jeho slova ve společnosti; možná ho ovšem také posunou tam, kam sám nechtěl.“

Mohou věřící něco udělat pro svého arcibiskupa, a tedy i pro sebe a svou církev? Jsou skutečně tak bezbranní, jak si myslí? Ne, nejsou! V jejich rukou je mocný nástroj – peníze. Ve chvíli, kdy bude dostatečný počet věřících v trnavské diecézi, a nejlépe na celém Slovensku, dávat do sbírek místo eur pouze pár centů a do kostelních kasiček vzkazy typu: „Není Bezák, nejsou peníze,“ tak se mohou dát věci do pohybu. K zamyšlení členů katolické hierarchie by mohla vést i návštěva papeže na Velehradě příští rok. Tuším, že to bylo v roce 1985, kdy stateční slovenští věřící vypískali komunistického ministra kultury Klusáka. Klusák tehdy hovořil o mírové slavnosti, mohutné skandování: „To nie je mierova slávnosť,“ mu byla odpovědí. Tehdy věřící také skandovali: „Chceme návštěvu papeže“. Papež se za rok asi bude divit, pokud uslyší: „Nechceme pápeža, chceme arcibiskupa Bezáka.“ Kamery nebudou moci uniknout sloganům: „Prečo tu nie je Bezák?“ Těžko se bude odpovídat na otázku novinářů, kdo je a kde je Bezák.

Slovenští věřící a zastánci arcibiskupa Bezáka nejsou bezmocní a zorganizovat se po sociálních sítích je tak snadné...

Autor: Tomáš Pavlů | středa 18.7.2012 11:25 | karma článku: 18.45 | přečteno: 1553x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 319 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1846
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...