Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paranoia na zastupitelstvu Prahy 8

To, že jste paranoidní, neznamená, že vás nesledují. Tento známý citát koluje světem v různých obměnách a je připisován Woodymu Allenovi. Ne náhodou jsem si na něj vzpomněl na únorové schůzi zastupitelstva Prahy 8.

Dějství první: Starobohnické vánoční těšení

Je poslední adventní neděle, stojím se stánkem s peticí proti stavbě radnice a obchodního domu v Praze 8 na předvánočním trhu. Před několika hodinami zemřel Václav Havel, bavím se s návštěvníky, mnozí podepisují petici nebo si vezmou letáček, aby vše v klidu „nastudovali“. V jeden moment mě fotí muž s profesionálním fotoaparátem. Volám na něj, chci si od něj vzít kontakt a třeba získat pěkné fotky. Naivně. Muž mizí v davu. Ještě došlo k jednomu setkání, starosta městské části se zastavuje u petice a říká mi: „Vy jste zde jediný, kdo nepochopil, že čtvrtá adventní neděle má sloužit k meditativnímu zastavení.“ „Už jste byl dnes na mši?,“ ptám se ho. Starosta beze slova odchází a nemůže slyšet mou odpověď: „Sorry, já také ne.“ Nejsem ale jediný, kdo nepochopil adventní meditaci, na podiu hraje kapela „…pejsku náš co děláš…“ v jazzové úpravě.

Dějství druhé: Tramvajová zastávka Palmovka

Stojím na Palmovce, naproti je policejní stanice. Za chvíli začíná v tzv. bílém domě schůze zastupitelstva Prahy 8. Rozhlížím se kolem sebe, přede mnou stojí muž. Někoho mi připomíná. Kde jsem ho viděl. Ano, to je ten chlapík, co mě fotil v Bohnicích. Vytahuji mobil, hraji si s ním a mířím fotoaparátem na muže. James Bond ze mě asi nebude. Muž to vidí a dává se do pohybu, mizí z mého zorného úhlu, posléze ke mně přistoupí zezadu, klade mi pěst na rameno a důrazně říká: „Žádné focení.“ Kolem jede policejní vůz. Přijíždí tramvaj, nastupujeme, vystupujeme na další stanici a oba míříme na schůzi zastupitelstva.

Dějství třetí: Schůze zastupitelstva – přestávka.

Sál je poloprázdný. Muž, který mě fotil v Bohnicích, je skutečně fotograf, z bezprostřední blízkosti fotí i starostu. Sedím v poslední řadě se známou od zelených. Sedíme vzadu a klábosíme. Fotograf sedí kousek před námi. Najednou se dívám, opět mě fotí. Tentokrát vytahuji skutečný fotoaparát a schválně si ho jdu vyfotit. Když může fotit on mě, proč bych nemohl fotit já jeho? Logické ne? Muž je ale nějaký plachý, zakrývá si tvář, asi není fotogenický. Říkám mu na rovinu: „Když můžete fotit vy mě, proč bych já nefotil vás?“ Muž mě posílá do prdele. Vyzývám ho, aby to řekl po přestávce do mikrofonu. Příspěvek by se mohl nazvat: Využití policejních metod v boji s nepohodlnými občany a opozicí na zastupitelstvu Prahy 8

Dějství čtvrté: Schůze zastupitelstva

Procházím uličkou vedle stolku, kde sedí členové z návrhové komise. Přede mnou se náhle jeden muž vykloní celým trupem do uličky. V uličce stojí další člověk. Pouze mrštnost získaná na mnoha hodinách juda a taichi zabrání kolizi, při které bych ho asi shodil ze židle. Shoda náhod? Paranoia? To, že jste paranoidní, ještě neznamená, že se vám na schůzi nějaký zastupitel nesloží k nohám.

Finále a závěrem:

Před schůzí zastupitelstva opakovaně volá žena, nadává na radnici a vyzvídá, co budeme dělat na zastupitelstvu. (Občas tam pořádáme nějaký happening, aby radní nepropadli přílišnému sebeuspokojení.) To, že jste paranoidní, neznamená, že vás nesledují, říká Woody Allen. To, že jste paranoidní, neznamená, že vám někdo nerozbije okno u auta či bytu. To, že jste paranoidní, neznamená, že si na vás nepočkají. To, že jste v opozici na Praze 8, znamená, že si vás nafotí…

Autor je člen KDU-ČSL na Praze 8.

 

Autor: | pondělí 5.3.2012 11:30 | karma článku: 21,12 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik